dinsdag 3 juli 2018

Marmeren bestrating

We laten het breed hangen vandaag. Door het uurverschil, Portugal leeft op Engelse tijd, kunnen we een uur langer in bed blijven. We rijden ook slechts 57 kilometer omdat we een uitgebreide culturele stop inlassen. 's Avonds genieten we van ons beste dinner tot nu toe.
We rijden door de Alentejo met zijn heuvelend parcours. De graanvelden zijn terug. Olijfgaarden en weides met kurkeik zorgen voor de afwisseling. Deze streek is de belangrijkste producent van kurk in de wereld. Bomen staan hier in hun blootje. Dat wil zeggen, ze zijn ontdaan van hun schors. Daarmee maakt men kurk voor flessen allerhande. 

Na dertig kilometer houden we halt in Vila Viçosa. Vonden we in Elvas nog dat de tijd was blijven stil staan, dan is hier duidelijk meer leven. Het is een mooi en gezellig stadje met langs een lang centraal plein aan de ene kant een kathedraal en aan de andere kant een burcht. Wat opvalt is dat alles hier in marmer is. Deur- en raamlijsten, banken en straatlantaarns, voetpaden, zebrapaden en wegmarkeringen. Kortom alles.

Dit komt omdat we midden in de Portugese streek voor marmerontginning zitten. We bezoeken een klein, maar interessant marmermuseum waar een jonge dame ons een privé-rondleiding geeft. We leren dat ze in Villa Viçosa voornamelijk roze en groen marmer delven en in het nabij Estremoz het zeldzame en duurdere, zuiver witte marmer. Naar verluid het beste van de wereld. 

Hoe klein dit stadje ook moge zijn. Het is echter politiek heel belangrijk voor Portugal. De graven van Braganza woonden eerst in de burcht. Vanaf 1479 hebben hier een paleis gebouwd. De gevel, 110 meter lang is uiteraard helemaal opgetrokken in marmer. De 8ste graaf werd de eerste koning van Portugal. Sindsdien werd de eerstgeboren zoon van de koning graaf van Braganza. De laatste koning en zijn zoon werden in 1910 vermoord en sindsdien is Portugal een replubliek. We bezoeken het mooie paleis. Het is echt de moeite waard. Weerom zien we Vlaamse wandtapijten maar ook kostbare Oosterse tapijten,  Franse meubels en Chinees porcelein. We leren ook dat Manuelin een typisch Portugese laat Gotische stijl is. 

Na dit bezoek rijden we door naar Estremoz. We passeren eerst verschillende marmergroeves alvorens tussen olijfbomen en heel veel wijngaarden terecht te komen. Estremoz is een klein stadje met bovenop een heuvel een burcht met weerom een koninklijk paleis. Het is nu een Pousada en wij parkeren onze bestofte fiets op de binnentuin. 

Toeval wil dat Els gisteren in Knack Weekend een artikel leest over twee Fransen die in deze streek een B&B zijn begonnen. Ze hebben twee favoriete plekjes om te gaan eten. Eentje in Estremoz. Wij gaan op verkennen. Wat hebben wij genoten, zeg.


Stats: 57km. 675m op. 537m af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.