donderdag 5 juli 2018

Vamos a la playa

Om Evora te verlaten moeten we eerst wat drukkere wegen trotseren. Al snel komen we terecht op kleine baantjes die ons over een glooiend landschap voeren. Het is genieten van de rust op de fiets. Dorpjes zijn nauwelijks meer dan een boerderij en een kerk. 

Na dertig kilometer komen we in Santiago de Escoural, een iets groter dorp. In de buurt zijn marmergrotten waar muurschilderingen zijn gevonden die dateren uit het Paleolithicum. Om de grotten te bezoeken moet je een dag vooraf reserveren. In het dorp is gelukkig een informatiecentrum met educatieve panelen en een film. Naarmate we verder rijden wordt de natuur groener. Wat ons opvalt is dat de ooievaars terug zijn. Sinds we in Portugal zijn, hebben we er nauwelijks gezien. Langs rijkelijk bevloeide akkers vinden ze blijkbaar hun biotoop. Vooral rijstvelden zijn in trek. Plots, na een bocht, staan we voor Alcacer do Sal. Dit is een oud, pitoresk stadje met een mooie promemade langs een rivier. Het bestaat al meer dan 800 jaar. De Romeinen ontdekten al dat er in de buurt aan zoutwinning kon gedaan worden. Vandaar de naam. De gezellige promenade is ons decor voor de picknick. 

Daarna wacht ons 26 kilometer die we op deze fietsreizen af en toe moeten trotseren. Auto's rijden snel. Heel snel. De anderhalve meter afstand tussen fietser en auto respecteren ze hier niet. De Portugezen kunnen nog wat leren van de Spanjaarden. Daarboven op komt de wind. Wij rijden recht naar het westen. De wind blaast stevig in omgekeerde richting. Eindelijk kunnen we rechts afslaan en komen in een dorpje met nog oude vissershuisje opgetrokken met leem en riet. 

Comporta, iets verder is duidelijk in trek bij de zonnekloppers die in de buurt op strand liggen. Er zijn winkeltjes en een paar gezellige terrasjes. Rest ons nog 13km tegen de wind naar Sol Troja. Dit is een nieuw dorp vol vakantievilla's en evenveel zwembaden gelegen op een heel smal schiereiland. Rechts zien we een inham van de zee. Links schittert de Atlantische oceaan. We nemen onze intrek in een van de bescheiden optrekjes die als guesthouse wordt uitgebaad. 

Stats: 116km. 653m op. 928m af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.