vrijdag 29 juni 2018

Camino Real.

De ene bergpas is de andere niet. De ene is kort en heftig. De andere lang uitgerokken. Onze eerste vijftien kilometers zijn vlak en oninteressant. Daarna rijden we de Via Verde de la Jara op, een fietspad op een oude spoorbedding. Vijftig kilometer trappen door een mooie natuur zonder ook maar iets van bewoning. Dat kunnen we ons in Vlaanderen niet voorstellen. Het wegdek is niet schitterend maar beter dan het asfalt van gisteren.


We rijden deze route echter in de verkeerde richting. Het is permanent lichtjes bergop. We naderen bergen en rijden zonder het goed te beseffen de Puerto de San Vincente op. Boven gekomen wordt de natuur nog mooier. Twee rotsige bergruggen, gescheiden door een dal, vormen een mooi decor. Aan een van de rotsen is een uitzichtpunt om roofvogels te spotten. De weg verder gaat nog steeds op en af. We rijden nu door het mooie Extramadura. 

Vanwaar de titel? Reeds in Talavera gisteren zagen ze tekens voor wandelaars naar Guadalupe. Dit stadje telt nauwelijks tweeduizend inwoners. Niets speciaals zou je denken. Toch is het klooster Unesco werelderfgoed. Guadalupe is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Spanje. Ook koningen liepen de bedevaart vanuit Talavera.
Het klooster is behoorlijk indrukwekkend in omvang en werd gebouwd door koning Alfonso XI in de 14de en 15d eeuw. Er zijn fraai gedecoreerde tombes, een zaal met oude koorboeken en een andere met oude kerkelijke gewaden. In de zaal met schilderijen zien we El Greco, Zurbaran en leerlingen van Rubens en Dirk Bouts. De relikwieĆ«n-kapel is mooi maar het pronkstuk is de sacristie. De moeder aller sacristieĆ«n genoemd. Ze is rijkelijk gedecoreerd maar het orgelpunt zijn acht grote schilderijen van Francisco de Zurbaran, zijn topstukken.We leerden deze belangrijke Spaanse schilder twee jaar geleden al kennen in Sevilla en bezochten vorig jaar een museum in zijn geboortedorp . We worden zowaar nog kenners. Alles draait evenwel om de Zwarte Madonna die hier aanbeden wordt. Na het verdrijven van de Moren zou een herder een verstopt beeld hier gevonden hebben. Dat was de start voor de pelgrimages en de bouw van een kapel. 

Het oude hostipaal voor mindervaliden is nu een kleine Parador. De appelsienbomen in de patio zorgen voor aangename afkoeling.
Stats: 112km. 1001m op. 730m af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.