dinsdag 19 juni 2018

Over de top

Reizen is mensen ontmoeten. Bij het ontbijt raken we aan de praat met een man die de Pyreneeën van de Middellandse zee tot aan de Atlantische kust doorkruist op een racefiets. Hij blijkt een gewezen profrenner te zijn die in het team zat van Anquetil en Merckx. Zijn naam Peter Head. Hij toont veel respect voor onze plannen. De Col de Pourtalet is ons voornaamste doel vandaag. Dertig kilometer klimmen naar een hoogte van bijna 1800m. Het is de Tour de France ten top. We rijden door een decor waarvoor velen naar de koers kijken op televisie. Eerst rijden we door een nauwe kloof waar een rivier diep onder ons naar beneden raast. Daarna krijgen we meer en meer vergezichten op bergen getooid met witte mutsen. De zon straalt maar het is niet te warm.



Heerlijk, gezapig kronkellend werken we ons naar boven. Massa^s kleurijke bloemen, een herder met schapen, een meer, watervallen... wat een schitterend decor. Een babbel met drie Britse motorrijders en wat verder met twee super enthousiate Fransen brengt nog meer kleur aan de ervaring. Om een uur zijn we boven. Er rest ons nog 10 kilometer afdaling naar Sallent de Gallenco. 
Sallent is een mooi, rustiek bergdorpje temidden van een schiterend decor. We worden hartelijk ontvangen in een casa rural. Het is te vroeg om niets te doen. Het zou ook zonde zijn om niet in deze bergen te gaan wandelen. We stappen  de GR11 omhoog langs twee stuwmeren tot aan een bar. Het terras langs een snelstromend riviertje zorgt voor een heerlijk rustmoment. Via een ander pad en een impossante waterval ronden we dus lus terug naar het dorp.
Nu wordt er een bord pasta met paddestoelen en truffel voor mijn neus gezet. Tijd om kracht op te doen voor morgen.

Statistieken: 47km. Stijging: 1380m. Daling: 575m.  Wandeling: 10km.  Hoogteverschil 300m.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.