vrijdag 22 juni 2018

Weg uit de vallei

Gisteren ben ik vergeten te melden dat Zaragoza ook de geboortestad is van Goya. Deze 18de eeuwse schilder verzorgde de fresco's in de beide kathedralen en andere gebouwen in de buurt alvorens aan het hof in Madrid te gaan werken. Er is een mooi museum dat een situatieschets geeft van renaissance periode voor Goya, zijn eigen schilderijen en gravures en de 19de eeuwse kunst na Goya naar zijn voorbeeld. De topwerken hangen uiteraard in het Prado in Madrid. 

Een luxueus fietspad voert ons uit de stad. Een grindpad naast een kanaal brengt ons nog eens 25km verder weg. Het is opboksen tegen de wind. Op een gegeven moment rijden we langs eigenaardige zandrotsen. Het is alsof we door een halve canyon rijden. Rechts zijn er boomgaarden, links torent een gelaagde zandwand boven ons uit. 

Onderweg komen we ook langs stadjes met kerken in de typische Mudjedar-stijl. In een ervan heeft een vrouw me spontaan een rondleiding.

Geleidelijk aan moeten we meer en meer klimmen, weg uit het dal. Aranda de Moncayo is ons einddoel. Het is een oude dorpje waar in 1900 nog bijna 1600 mensen woonden. In 2005 telde het slechts 220 inwoners. Vandaag zijn er twee meer die de gemiddelde leeftijd naar beneden halen.
Statistieken: 128km. 1199m stijgen en 533m dalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.